Regelmatig bak ik brood, en dat is natuurlijk ook niet gek als je meel verkoopt en molenaar bent. Toen ik begon met broodbakken had ik regelmatig problemen met het rijzen van mijn deeg. Eerst dacht ik dat het aan het meel zou liggen. Gelukkig bakten anderen er wel een mooi brood van.

Mijn probleem lag bij het rijsproces. Het liefste wil je het deeg in een rijskast op een temperatuur van ongeveer 22 graden luchtig laten worden. Nu was het probleem dat ik niet over een rijskast kon beschikken. Een eerste oplossing:

Laat het deeg over de nacht in de koelkast rijzen. Gist houdt van een stabiele temperatuur en doet dat ook bij lagere temperatuur, alleen is de rijstijd dan 4x zo lang.

Een tweede oplossing is om een waxinelichtje in de oven te zetten bij je kom met deeg. Dit werkt voor mij al jaren erg mooi! Vergeet bij het bakken niet om het waxinelichtje te verwijderen!

Baktip, rijzen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.