30 december 2018

Oliebollen!

Het is er weer tijd voor, oliebollen. Al jaren gebruik ik onderstaand recept van smulweb met het verschil dat ik uiteraard sijbom’s pannenkoekmeel gebruik. Alvast de beste wensen en hopelijk tot in het nieuwe jaar!

voor het beslag:* 1 kg. sijbom’s pannenkoekmeel * 1 l lauwe melk * 80 gr gist * 80 gr (zachte) boter * 50 gr witte basterd suiker * 20 gr citroensap * 10 gr zout * 3 eieren * zonnebloemolie voor het frituren.

—voor het garnituur:* 75 gr krenten * 100 gr rozijnen * 100 gr bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes * 200 gr appel (goudreinetten)—voor de afwerking:* 1 bus poedersuiker


Verder heb je nodig

* Een grote pan * juslepel of ijslepel
Voorbereiding

* Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water. * Snij daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. * Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. * Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen. * Los de gist op in de lauwe melk. * Doe het sijbom’s pannenkoekmeel in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. * Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe. * Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen. * Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar je anders het gevaar loopt dat het letterlijk de pan uit rijst.

Roer daarna het geheel nog eens goed door en het afbakken kan beginnen in olie van ca. 175 graden. * Gebruik daarvoor een natgemaakte juslepel, maar een ijsbollenschep gaat beter. * Deze dient uiteraard ook even natgemaakt te worden. * Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.

(Bron smulweb.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.