Spekkedikken, een Drentse en Groninger eindjeaars traditie

Vroeger bakten man en vrouw deze koeken samen, op het land was weinig te doen en daarom kon hij helpen met de zware ijzers. De vrouw maakte het beslag, de man bakte de spekkedikken.
Tegenwoordig hebben we het wat makkelijker, als je een wafelijzer koopt, zorg er dan voor dat het geen ijzer is voor Belgische wafels. Door het relief van deze ijzers gaat het bakken namelijk niet, maar koop dan een oublie- of knieperties ijzer:

https://www.bol.com/nl/p/cloer-oublie-en-kniepertjesijzer-261/9000000011157667/?suggestionType=browse

Spekkedikkenmeel bestaat uit volkoren roggemeel samen met tarwebloem. Voordat je begint, houd er rekening mee dat je een dag van tevoren het beslag maakt!

hieronder het recept:

500 gram Spekkendikkenmeel
100 gram bruine suiker
50gram stroop
10 gram zout
100 gram rookspek
100 gram droge worst
400 gram water
75 gram ei (± 2 grote eieren)

De worst en het spek in mooie plakjes snijden (als de slager dat nog niet voor je gedaan heeft)
Mix alle overige ingredienten met het water tot een mooi lobbig beslag. Nu laten we het beslag een nachtje staan. Mocht je de volgende dag nog wat water bij willen voegen dan is dat geen probleem (spekkedikken bakken is geen raketwetenschap, je moet het een beetje aanvoelen)

Je wafelijzer voorverwarmen, goed heet. Vervolgens leg je een paar plakjes worst en spek op het ijzer, daar bovenop komt het beslag. Vervolgens dichtklappen en gaar laten worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.